En nærmere kikk på itfag-bloggen

I dag skal jeg ta for meg bloggen til itfag HiST. Dette innlegget er en del av første øvingsoppgave i emnet sosiale medier. Oppgaven går ut på å analysere, si noen ord om, bloggen til itfag.

Innledningsvis kan jeg kort gjenta det Om oss-siden til bloggen sier:

Denne bloggen handler om IKT, teknologi, læring og forskningsarbeid. Innleggene skrives av ansatte ved Avdeling for informatikk og e-læring ved HiST.

Jeg tror bloggen er ment som et ansikt utad for itfag-avdelingen ved HiST, hvor ansatte inviteres til å skrive om alt fra fag, teknologi og tips til studenter til hverdagslige ting som nyheter i IT-verden, problemløsninger, trender og ting de holder på med. Bloggen benytter selvfølgelig anledningen til å reklamere for seg selv og sine 55 datafag som de tilbyr.

Bloggen ble startet i 2010 og er basert på publiseringssystemet Wordpress (som vi kan se helt nederst på siden). En av fordelene med WordPress er at man har mulighet til å laste ned programvare for å installere WordPress på sin egen tjener. Både webtjeneren og databasen kan altså være lokal. Dette i motsetning til en blogg som er lagret i «skyen». Som vi ser administrerer itfag sin egen blogg på adressen blogg.itfag.hist.no.

Bloggens første innlegget ble skrevet 18 juni 2010 av Per Borgesen, dekan ved Avdeling for Informatikk og e-Læring. -Per er fortsatt dekan, i hvert fall i henhold til HiSTs organisasjon. Blogg-innlegget var ment som en velkomsthilsen hvor forfatteren skrev om ambisjoner og meningen med bloggen.

Vi ønsker med denne bloggen å dele vår kompetanse i et åpent og sosialt medium. Tanken er å lage en blogg med itfaglige tema som varierer både i bredde og dybde.
– Per Borgesen

Bloggen har siden oppstart skrevet 219 innlegg. -Jeg har ikke fysisk telt, men når jeg summerer antall innlegg om hver kategori kommer jeg frem til 219. Kontinuiteten til innleggene er noe varierende. I 2010 kan vi se opptil flere innlegg i måneden. Det samme kan vi si om 2011, 2012 og 2013. I 2014 og 2015 har det vært en nedgang i antall innlegg. Så langt i år er det skrevet fem innlegg, hvor siste innlegg ble skrevet i 29 juni.

Så, hvem er leserne? Jeg vil si bloggen er rettet mot CoP (communities of practise), altså personer med felles interesser. Hovedsaklig tro at leserne av bloggen er studenter, enten tidligere studenter, nåværende studenter eller kommende studenter. For tidligere studenter er bloggen et godt sted for f. eks. å følge med på nyheter, nye fag og hva som fører seg på itfag. Nåværende studenter blir oppfordret av faglærere til å følge med på bloggen. I tillegg er bloggen en fin dør inn til itfag-verden for nysgjerrige potensielle studenter.

Underveis, mens jeg har saumfart bloggen, kom jeg plutselig over et innlegg om sosiale medier, nemlig innlegget hvor faglærer Svend Andreas Horgen skriver om opprettelsen av det nye faget sosiale medier (jammen, altså dette faget jeg nå jobber med!). Under innlegget finnes ti kommentarer, hvor entusiasmen er stor. Det lover jo bra! Vi ser også at Svend Andreas er flink til å følge opp kommentarene og svare på spørsmål fra publikum. Med taggen Sosiale medier finner vi også mange interessante innlegg om emnet.

Som jeg allerede har nevnt innehar bloggen flere kategorier. Kategoriene kan benyttes til å kategorisere forskjellige blogg-innlegg. Bloggen har så langt benyttet seg av ni forskjellige kategorier; Campus, Data og teknologi, Diverse, FoU, Invervju, itfag, Læring, Studier, og tips og triks. Som vi ser favner dette godt om hva bloggen er ment for. Kategoriene gjør det også enklere å finne frem til forskjellige blogg-innlegg. Dersom du spesifikt ønsker å lese om itfag kan du enkelt besøke nettopp den kategorien. Hmm, ja.. Kategorien diverse, er kanskje ikke fult så beskrivende..

I tillegg til å kategorisere blogg-innlegg er det mulig å hekte på tagger. Tagger sammenlinker jeg med en hash-tag, eller emneknagg som vel er det norske ordet. -Kanskje en litt mer uformell, men meningsfull beskrivelse av innlegget? Vi ser at etterhvert som tagger benyttes serverer WordPress en morsom ord-sky med de forskjellige taggene. Og jo flere innlegg som har en spesiell tag, jo større blir skriftstørrelsen til taggen i ordskyen.

Bloggen har mange interessante innlegg. Som sagt skrives det om mye forskjellig. Innlegget om hvordan sitere korrekt kan f. eks. være relevant i dette faget, eller generelt videre i studiet. Et annet relevant innlegg, i hvert fall for min del, er et innlegget om applikasjon mot en økende (?) søvnproblematikk, nemlig bruken av smarte dingser før leggetid (eller etter leggetid!). Kanskje leser du nettopp denne bloggen sent i kveld? Da kan det være verdt å ta en titt på den nevnte applikasjonen!

Hva synes du om itfag-bloggen? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

En kommentar om “En nærmere kikk på itfag-bloggen

Legg igjen en kommentar